Berapakah Minimum Sijil Takaful yang perlu untuk seseorang?

Assalamualaikum? Tajuk di atas adalah penting untuk setiap individu mengerti. Insyaallah saya akan kongsikan pendapat peribadi saya.

Jawapan bagi tajuk ini agak subjektif. Memandangkan dunia hari ini agak mencabar dengan kos kehidupan sentiasa meningkat. Begitu juga dengan Kos perubatan. Inflasi juga sentiasa berlaku setiap tahun.

Pada pandangan saya setiap individu perlu ada 2 sijil takaful minima. Satu Sijil Takaful yang melindungi Kos Perubatan Hospital (Medical Kad). Satu lagi Sijil Takaful yang melindungi pendapatan.

Biasanya Sijil Takaful yang memberi perlindungan Medical Kad dengan caruman rm200 sebulan akan memberi perlindungan Hospital dari 900,000.00 seumur hidup. Ia juga memberi perlindungan Khairat Kematian, Lumpuh dan Penyakit Kritikal yang minimum (mungkin 20k – 50k). Disinilah wujudnya keperluan Sijil Takaful yang kedua. Kenapa pula? Saya akan terangkan diperanggan di bawah.

Bapa Kudung

Kejadian Lumpuh dan Penyakit Kritikal ini merupakan satu tragedi yang tidak diingini. Ia mungkin menyebabkan seseorang itu berhenti kerja dan hilang punca pendapatan. Ini yang sangat-sangat dirisaukan. Bagaimana ingin meneruskan kehidupan dengan kos hidup yang semakin meningkat? Di sini wujudnya keperluan Sijil Takaful kedua yang boleh melindungi pendapatan. Saya selalu mencadangkan minimum Sum Cover untuk pelan kedua ini adalah rm400k.

Pelan Takaful kedua ini setidak-tidaknya boleh membantu. Ada yang tanya berapa caruman untuk pelan kedua ini? Caruman mengikut umur, satus merokok, jenis pekerjaan dan jumlah perlindungan. Pada yang berminat boleh saya bantu buatkan quotation.

zul_great_button_quotation

Mohd Zulkiffli Mohd Nur
Pakar Perunding Takaful
Great Eastern Takaful
019-3321710
 

Advertisement

About Zulkiffli Mohd Nur

Bermula dalam industri kewangan sejak tahun 2005. Merupakan Agensi Manager dan Usahawan di bidang Takaful. Blog ini berkongsi ilmu dan pengalaman, moga memberi manfaat kepada ramai.
This entry was posted in Artikel, Home, Info and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s