Assalamualaikum? “Saya rasa, saya kena TUNGGU bulan depan lah zul baru saya boleh ambil plan takaful yang kamu cadangkan ini.” Ini adalah ungkapan yang saya pernah terima sepanjang 10 tahun dalam bidang insurans / takaful ini.
Baru-baru ini saya dihubungi oleh seorang kenalan. Beliau memaklumkan ingin mengambil Plan Great Eastern Takaful dengan segera. Melalui panggilan itu saya terus menetapkan temujanji. Semasa temujanji itu, saya bertanya kepadanya “Kenapa tiba-tiba sahaja awak nak segera mengambil Plan Great Eastern Takaful?” Dahulu saya ada beberapa kali saya mencadangkan kepadanya agar memulakan Plan takaful dengan segera. Tetapi pada ketika itu beliau sering meminta saya TUNGGU. Pada kali ini agak berbeza.
Oleh kerana beliau ingin sangat mengambil Plan Medical Kad Great Eastern Takaful saya membantu beliau untuk membuat permohonan. Semasa proses permohonan Takaful ini dibuat beliau terpaksa menjalani medical check up. Saya agak terkejut apabila permohonan ini ditangguhkan oleh Great Eastern Takaful. Saya difahamkan oleh campany yang pelanggan ini telah mengidap penyakit kencing manis kerana bacaan gulanya sangat tinggi walaupun beliau berpuasa.
Saya berpendapat Takaful perlu di ambil dengan segera. Kerana Takaful adalah salah satu dari perancangan kewangan yang melindungi risiko. Penyakit Kencing manis boleh menyebabkan pelbagai lagi penyakit lain seperti buta, Lumpuh, Buah pinggan dan lain-lain. Siapa yang sangka penyakit kencing manis ini boleh menyinggah kepada seseorang walaupun usianya masih muda.
Apabila berlaku seperti ini, beliau memang susah untuk mendapatkan Plan Medical Kad dari mana-mana syarikat takaful.
Segerakan permohonan Takaful anda.
Assalamualaikum encik zul, boleh tak sy nak share artikel bagus ni?
Silakan En.Afiq. Tiada masalah untuk dikongsikan perkara yang baik. Lebih banyak perkara baik dikongsikan, moga lebih banyak pahalanya. Amin