Benarkah Takaful merupakan salah satu asset?

Assalamualaikum? Tajuk diatas merupakan satu persoalan. Pasti ramai yang ingin tahu kepada jawapannya.

Disini saya lontarkan pendapat tentang perkara ini. Sebenarnya jawapan kepada persoalan ini bergantung kepada persepsi seseorang. Dimana setiap orang mempunyai matlamat kewangan yang berbeza.

Sewaktu saya membuat servey tentang perancangan kewangan tahun lalu, saya amat terkejut kerana mendapati ada di antara kita yang langsung tidak tahu malah tidak pernah mendengar tentang perancangan kewangan.

Disini saya kongsi sedikit salah satu cara perancangan kewangan dan secara tidak langsung ia dapat menerangkan bagaimana Takaful boleh di anggap sebagai asset.

Contoh Kes :
Ali berusia 20 tahun, bekerja sebagai kerani office dan tidak merokok.

Ali mencarum di Takaful Rm1200 setahun ( bersamaan Rm 100 je sebulan ).
Tempoh caruman : 30 tahun

Apa manfaat yang akan Ali dapat dari Takaful?
Khairat kematian = Rm 200,000.00
Kecacatan kekal = Rm 200,000.00
36 Penyakit kritikal = Rm 200,000.00

Manfaat yang tersedia ini yang boleh dianggap sebagai asset. Jika dikira kalau menabung Rm100 sebulan dan ingin mencapai Rm 200,000.00 ia akan mengambil masa selama 167 tahun. Rasanya jangka hayat manusia kini pun tidak mungkin boleh sampai 167 tahun.

Takaful sebagai asset

Apa yang Ali boleh buat dengan manfaat Rm 200,000.00, sedangkan ia hanya manfaat yang akan diterima setelah berlaku salah satu dari perkara yang dilindungi oleh Takaful. Perkara itu adalah kematian, kecacatan kekal dan penyakit kritikal. Macam tak best je bincang tentang perkara ini. Teruskan pembacaan di perenggan bawah.

Sepanjang kehidupan ini mungkin Ali akan membeli kereta dan rumah. Biasanya pembelian kereta dan rumah akan menggunakan loan. Tempoh bagi loan kereta ada yang 9 tahun dan loan rumah ada yang 30 tahun. Disinilah guna Takaful tadi. Sekiranya perkara musibah kematian, kecacatan kekal atau salah satu dari 36 penyakit kritikal berlaku. Maka Ali telah memiliki Rm 200,000.00 dari pelan takafulnya. Boleh lah Ali menggunakan wang ini bagi melunaskan hutang-hutang yang ada. Nah sekarang mungkin dah nampak pelan Takaful sebagai asset.

Note : Sekiranya anda memulakan pelan takaful dalam usia muda, Insyaallah cash value selepas 30tahun lebih baik dari anda yang lambat memulakan pelan takaful.

Mohd Zulkiffli Mohd Nur
Pakar Perunding Takaful
Great Eastern Takaful
019-3321710
 

Advertisements
This entry was posted in Artikel, Home and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s