Urusan Medical Claim

Assalamualaikum? Dalam bulan september yang lepas Zul berjaya membantu 2 urusan medical claim. Kedua-dua claim ini adalah kanak-kanak.

Zul kongsikan serba sedikit. Pada petengahan september 2016, Zul menerima satu panggilan telefon dari seorang pelanggan. Beliau memberitahu anaknya perlu waded berikutan demam yang teruk. Zul dengan pantas terus menyemak portal sistem Great Eastern Takaful tentang status sijil takaful. Alhamdulillah Status masih inforce (lulus).

Selepas Zul semak, dengan pantas Zul memberitahu client status sijil takaful masih dalam keadaan ok. Zul memberitahu client supaya memohon doktor untuk terus memohon GL kemasukkan.

gl-medical-1

Salah satu kebaikkan sistem Great Eastern Takaful adalah sms admission GL akan dikeluarkan kepada ejen dan client. Ianya banyak membantu dalam pengesahan pengeluaran GL. Jadi client tidak tertanya-tanya tentang status untuk kemasukkan wad.

Di bawah adalah satu lagi urusan Claim medical yang Zul bantu uruskan. Untuk kes kedua ini 21 sept 2016, lebih kurang pukul 3pm Client Zul telah berada di hospital. Tetapi pihak hospital memohon GL pada pukul 6.35pm. Dan 6.36pm pihak claim GET telah memaklumkan kepada pihak hospital yang ada kekurang satu document iaitu medical report. Sehingga lebih kurang pukul 7.15pm baru pihak hospital memberi medical report yang penuh. Syukur Alhamdulillah pada pukul 7.34pm GL kemasukkan telah di keluarkan.

Disinilah pentingnya ejen bagi membantu client. Zul mendapat info-info ini kerana Zul sentiasa follow up bagi memastikan GL dapat diuruskan. Apa yang Zul ingin tekankan disini, apabila pihak hospital tidak dapat memberi laporan/ document penuh kepada claim takaful maka proses claim akan di berlaku kelewatan. Proces claim akan berjalan semula apabila segala laporan / document dipenuhi.

gl-medical-3

Apabila client telah sembuh dari penyakit dan ingin pulang ke rumah. Zul juga akan pastikan discaj GL dapat dikeluarkan. Untuk kes ini, berlaku sedikit kelewatan pada discaj GL kerana ada kekurangan document. Apabila Zul semak ia adalah document bill belum dihantar.

gl-medical-2

Inilah kebaikan sistem sms Great Eastern Takaful. Ianya menyatakan kekurangan document dari pihak hospital bagi discaj GL (pukul 8.21pm). Zul dengan pantas hubungi hospital memohon mereka untuk menghantar document bill dalam kadar segera. Alhamdulillah discaj GL dapat di keluarkan pada 8.53pm.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat. Kepada yang masih tercari-cari Plan medical kad, boleh lah klik button dibawah bagi mendapatkan quotation.

zul_great_button_quotation

Award GET

Mohd Zulkiffli Mohd Nur
Pakar Perunding Takaful
Great Eastern Takaful
019-3321710
 

 
Advertisement

About Zulkiffli Mohd Nur

Bermula dalam industri kewangan sejak tahun 2005. Merupakan Agensi Manager dan Usahawan di bidang Takaful. Blog ini berkongsi ilmu dan pengalaman, moga memberi manfaat kepada ramai.
This entry was posted in Artikel, Berita, Home, Info and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s