Kenapa Pentingnya Review Sijil Takaful?

Assalamualaikum? Kali ini saya ingin kongsikan kepentingan Review Sijil Takaful.

Dalam kesibukan kita bekerja ditambah pula dengan rutin keluarga harian kadang kala perkara review sijil takaful ini tidak dilakukan. Sebaiknya pemilik sijil takaful memahami plan takaful yang mereka ambil dan melakukan review. Melalui pengalaman saya, ramai tidak mengambil berat tentang perkara ini.

Saya mencadangkan setiap 2 atau 3 tahun perkara review sijil takaful ini dilakukan. Tetapi masalahnya adakah anda memahami plan takaful yang diambil. Disinilah pentingnya mempunyai ejen takaful. Perkhidmatan review sijil takaful ini sentiasa saya berikan. Ia tidak kira sama ada pelanggan itu mengambil sijil dari saya atau dari ejen lain.

Apabila review sijil takaful ini dilakukan ia membantu seseorang itu mengenalpasti jenis perlindungan yang diberi dalam sesebuah plan. Contoh berapakah perlindungan medical kad, Elaun hospital, 36 Penyakit Kritikal, Kecacatan kekal, Kemalangan dan Khairat Kematian. Adakah sijil takaful ini memberi perlindungan simpanan percuma apabila berlaku kecacatan kekal atau 36 Penyakit Kritikal? Adakah Plan takaful sedia ada memberi perlindungan badal haji, ini kerana umat islam wajib menunaikan haji. Bagaimana pula dengan manfaat rawatan susulan selepas warded? Yang lagi penting adakah jumlah manfaat sijil takaful sedia ada mencukupi?

Bagi yang memiliki rumah adakah anda telah mengambil plan MLTT atau MRTT? Apakah masalah MRTT jika berlaku penyakit kritikal? Berbagai-bagai soalan yang timbul. Maka memang penting proses review sijil takaful.

Selepas mengenalpasti sijil takaful sedia ada, disitu barulah seseorang itu dapat melihat mana yang terkurang. Dan perancangan untuk menambahbaik sijil takaful sedia ada boleh dilakukan.

Sekali lagi saya menawarkan perkhidmatan review sijil takaful kepada yang berminat boleh wasap ya.

zul_great_button_quotation

Award GET

Mohd Zulkiffli Mohd Nur
Pakar Perunding Takaful
Great Eastern Takaful
019-3321710
 

Advertisement

About Zulkiffli Mohd Nur

Bermula dalam industri kewangan sejak tahun 2005. Merupakan Agensi Manager dan Usahawan di bidang Takaful. Blog ini berkongsi ilmu dan pengalaman, moga memberi manfaat kepada ramai.
This entry was posted in Artikel, Berita, Home, Info and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s