Medical Card – GL decline

Assalamualaikum Semua Warga Pembaca Semua. Saya doakan anda sihat ceria n luas rezeki. Saya ingin kongsikan satu pengalaman menguruskan Claim pelanggan yang warded di Borneo Medical Centre Miri. Untuk pengetahuan semua saya berada di KL dan Pelanggan di Miri sarawak.

Pada 3 May 2023 lewat petang, Saya menerima wasap dari pelanggan menyatakan tidak sihat dan ingin warded. Lalu saya memberi panduan kepadanya bagi urusan warded menggunakan Medical Card. Dan sebaik saya memberi panduan pelanggan terus ke Hospital BMC Miri. Dan GL beliau tidak keluar sehingga lewat malam. Tetapi pelanggan telah dibenarkan warded oleh pihak hospital walaupun GL belum keluar.

Macam biasa saya menjalankan tugas menghubungi pihak hospital dan pihak Great Eastern takaful. Setelah itu saya dapati pihak Hospital tidak memohon GL langsung pada malam tersebut. Rupanya esok pagi baru pihak Doktor akan memohon GL. Saya terus maklumkan kepada pelanggan dan saya minta beliau berehat dulu.

Pada ke esokkan hari nya. Saya terkejut apabila menerima SMS dengan status GL Decline. Saya hubungi CS Great Eastern Takaful untuk mendapatkan kepastian. Dan pihak CS maklumkan GL tidak dapat dikeluarkan kerana doktor yg memohon GL itu adalah doktor dari bahagian O&G iaitu untuk kes mengandung. Seperti yg semua tahu Medical Kad tidak melindungi apa2 kes berkaitan mengandung. Tetapi pelanggan saya hanya mengalami Influenza dan beliau mengandung.

Disinilah letaknya peranan agent yg berpengalaman. Yang mana dapat memberi khidmat nasihat & panduan kepada pelanggan. Apa yg saya buat? Saya memaklumkan kepada pelanggan untuk jangan terlalu risau dan perkara yg paling penting anda dapat kembali sembuh segera.

Disebalik tabir saya hubungi pihak BMC hospital. Saya memaklumkan sekiranya pelanggan hendak discaj, Sila submit semula permohonan GL dengan total bil utk pihak Great Eastern Takaful second review. Syukur alhamdulillah pada 5 may 2023 pelanggan ini ingin discaj dan GL telah lulus.

Pada 5 may 2023 GL admission lulus dan pada 5 may 2023 GL discaj juga lulus. Kedua-dua GL ini keluar dalam tarikh yg sama. Total Bil pelanggan ini rm 3157.05 dan segala kos yg berkaitan mengandung (O&G) tidak dilindungi iaitu rm447.75 (Ok juga sebahagian besar bill dilindungi)

Saya sentiasa doakan pelanggan cepat sembuh.

Kini ada promosi dari pihak Great Eastern Takaful dari 21 april – 31 may 2023 sahaja. Sesiapa yg sign up medical kad – maka limit tahun akan naik kepada rm300k / rm500k. Keterangan lanjut

Zulkiffli Mohd Nur
Agensi Manager
Great Eastern Takaful
019-3321710
http://0193321710.wasap.my

Advertisement

About Zulkiffli Mohd Nur

Bermula dalam industri kewangan sejak tahun 2005. Merupakan Agensi Manager dan Usahawan di bidang Takaful. Blog ini berkongsi ilmu dan pengalaman, moga memberi manfaat kepada ramai.
This entry was posted in Home and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s