Orang Muda Perlu Rancang Kewangan bagi Menunaikan Fardhu Haji

Assalamualaikum.

Terdetik di hati Zul bagi berkongsi satu tajuk perancangan kewangan bagi menunaikan Fardhu Haji. Cadangan Zul jika ingin menyimpan wang perlulah di tempat yang selamat dan patuh syariah. Contoh di Tabung Haji atau Institusi kewangan islam.

Seperti yang kita semua tahu, rukun islam kelima adalah menunaikan Fardhu Haji. Atas sebab ini juga perancangan kewangan bagi menunaikan fardhu haji perlu di dedahkan dan selalu di war-warkan, terutamanya kepada orang muda.

Di Malaysia setiap orang yang ingin menunaikan Fardhu Haji perlu berdaftar dengan Tabung Haji. Pendaftaran ini perlu dilakukan ketika usia muda. Kerana giliran yang menunggu amat ramai. Ada juga kawan Zul yang mendapat no giliran yang lebih dari 36 tahun. Daftar awal ya.

Great Eastern Takaful juga mempunyai Plan Haji + Hibah. Kenapa Plan ini sangat bermanfaat bagi orang muda?

Contoh satu pakej Plan Haji + Hibah. Perempuan Age Next birthday 25. Tidak merokok dan Pekerjaan Executive.

Caruman Sebulan Rm 150, Tempoh 20 tahun.

Mari kita lihat manfaat yang terkandung :

  1. Manfaat Khairat Kematian (Hibah) Rm500k. Andai kata Allah mengambil hayat awal, nilai Hibah ini boleh diberikan kepada ibu/bapa/anak/sedara mara/rumah kebajikan/rumah tahfiz/lain-lain. Tidakkah ia amat bermakna. Nilainya boleh membina sebuah rumah banglo. Moga Allah memberi pahala yang berpanjangan. Amin.
  2. Manfaat Kecacatan Kekal Rm500k. Perkara ini bukanlah yang diminta. Tetapi peracangan kewangan sekiranya tidak mampu lagi bekerja kerana Lumpuh. Wang ini boleh gunakan untuk sara hidup. Nilainya juga agak bagus iaitu Rm500k.
  3. Manfaat Badal Haji. Andaikata Allah mengambil hayat awal. Pihak GETB akan menguruskan urusan Badal Haji. Maka siap juga Haji kita.
  4. Sekiranya berlaku meninggal dunia / TPD ketika menunaikan haji/umrah tambahan Rm100k. Kiranya pampasan rm500k + 100k = 600k
  5. Sekiranya kemalangan dan meninggal dunia / TPD ketika menunaikan haji/umrah tambahan rm200k. Kiranya pampasan rm500k + 200k = 700k
  6. Pengurusan Jenazah Rm2k (Wang Ihsan dari GETB)
  7. Anggaran Nilai simpanan selepas 20tahun Rm38k. Simpanan ini boleh digunakan bagi menunaikan Fahdru Haji

Nota tambahan : Jika menyimpan rm150 sebulan maka perlukan 277 tahun baru menjadi Rm500k. Sungguh lama tempoh yang di ambil. Dengan meneyertai Plan Haji + Hibah ini Nilai Rm500k terus terbina – Sekiranya hayat tidak panjang maka nilai hibah 500k ini boleh diberikan kepada insan tersayang (waris) dan boleh juga kita berpesan kepada waris bagi menyelesaikan hutang-hutang kita yang ada terlebih dahulu. Atau boleh juga niatkan hibah sedekah kepada badan kebajikan / Pusat Tahfiz. Moga pihak badan Kebajikan / Pusat Tahfiz dapat menggunakan wang ini sebaik mungkin dan Moga pahalanya berpanjangan serta dapat kepada kita. Inilah kepentingan perancangan kewangan.

(Contoh plan diatas adalah I-great mega + I hajj Mega Rider)

Zul rasa plan ini amat baik sekali untuk orang muda. Ianya sebagai perancangan kewangan menunaikan Fardhu Haji. GETB juga menyediakan beberapa Plan Haji lain yang boleh membantu anda dalam merancang kewangan. Serendah Rm50 sebulan (Terma n Syarat). Bagi yang berminat merancang kewangan bagi menunaikan Fardhu Haji ini hubungi Zul. Sebab Zul akan membantu membuat quotation yang bersuaian dengan bajet anda. Consultation adalah percuma. Moga perkongsian ini bermanfaat.

Mohd Zulkiffli Mohd Nur
Pakar Perunding Takaful
Great Eastern Takaful
019-3321710

Advertisement

About Zulkiffli Mohd Nur

Bermula dalam industri kewangan sejak tahun 2005. Merupakan Agensi Manager dan Usahawan di bidang Takaful. Blog ini berkongsi ilmu dan pengalaman, moga memberi manfaat kepada ramai.
This entry was posted in Artikel, Berita, Home, Info and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s