Peniaga / Kerja Sendiri perlu ada takaful?

Assalamualaikum?

Pada pendapat Zul, Peniaga atau Orang yang bekerja sendiri perlu memiliki Plan Great Eastern Takaful. Kenapa Zul berpendapat begitu? Ia kerana apabila berniaga atau bekerja sendiri, anda tidak mempunyai majikan atau dengan kata lain anda adalah bos kepada diri sendiri.

Mungkin bagi orang yang bekerja makan gaji, mereka tidak berapa kisah tetang memiliki Plan Takaful. Ianya mungkin majikan telah memberi skim perlindungan pekerja. Manakala bagi Peniaga atau yang bekerja sendiri, anda perlu ambil perhatian tetang perkara ini.

Zul biasa mencadangkan 10% dari pendapatan bulanan untuk caruman Plan Takaful. Tetapi bagi Peniaga atau Orang yang bekerja sendiri, pendapatan mereka berbeza sekali. Mungkin pendapatan setiap hari, setiap minggu atau mungkin mengikut projek. Dan mereka ini selalu meletakan wang mereka dalam wang pusingan berniaga.

Mempunyai wang pusingan berniaga adalah sangat bagus sekali. Zul juga suka mencadangkan Peniaga bagi caruman tahunan. Iaitu setahun sekali dan jika ada lebih wang, boleh advance kan caruman. Ialah berniaga ini ada pasang surutnya.

Plan Takaful yang utama bagi Peniaga / orang yang bekerja sendiri :

  1. Medical Kad
  2. Income Protection

Mohd Zulkiffli Mohd Nur
Pakar Perunding Takaful
Great Eastern Takaful
019-3321710
 

 

Advertisement

About Zulkiffli Mohd Nur

Bermula dalam industri kewangan sejak tahun 2005. Merupakan Agensi Manager dan Usahawan di bidang Takaful. Blog ini berkongsi ilmu dan pengalaman, moga memberi manfaat kepada ramai.
This entry was posted in Artikel, Berita, Home, Info and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s