Mengapa Education + Medical Pelan sangat penting untuk anak yang tersayang?

Assalamualaikum?

Disini saya ingin kongsikan mengapa Education + Medical Pelan sangat penting untuk anak yang tersayang?

Melalui pendapat peribadi saya, kedua-dua pelan ini sangat penting. Sebagai ibubapa pasti ingin memberi yang terbaik kepada anak yang tersayang. Jika ibubapa tidak merancang sejak dari awal kelahiran anak siapa lagi yang akan memikirkan masa depan anaknya? Saya selalu tekankan ibabapa mesti menabung untuk anak yang tersayang.

Saya ceritakan sedikit perlajalan bagi membuka minda secara besar :

Anak Lahir, Kemudian Sekolah Rendah, Kemudian Sekolah Menengah, Kemudian Universiti, Kemudian Bekerja dan seterusnya…..

Nampak tak ianya adalah satu tempoh yang panjang dari anak lahir sehingga anak itu mula bekerja. Jika menyimpan satu jumlah yang tetap dalam satu tempoh yang panjang pasti jumlah terkumpul akan banyak. Dan ia boleh digunakan sebagai dana Education untuk yang tersayang.

2014-07-16 15.39.47

Pn.Marina mengambil Pelan Education + Medical untuk anak kesayangannya.

Setujukan jika saya katakan hadiah yang paling bermakna dari ibubapa kepada anak adalah education?

Apabila anak ingin melanjutkan pelajaran ke Universiti pasti memerlukan wang. Maka disini pentingnya perancangan dari awal. Ada pelbagai tempat menyimpan yang boleh dipilih oleh ibubapa untuk menyimpan wang bagi masa depan anak. Antaranya Bank, Asb, Fixed Deposit, Takaful dan lain-lain.

2014-07-16 15.42.08

En.Zikri mengambil Pelan Education + Medical untuk anak kesayangannya.

Disini ibubapa perlu bijak memilih dan menjalankan tabungan. Ibubapa boleh memilih lebih dari satu tempat untuk menyimpan. Salah satunya Takaful, Kenapa?

Dengan Pelan Takaful ibubapa dapat menyediakan dua dalam satu. Iaitu Pelan Education dan Medical. Disamping menabung untuk Education manfaat Medical diberikan. Ianya melindungi kos hospital jika anak yang tersayang berlaku sebarang penyakit atau musibah. Ini kan bagus. Jika tidak memiliki Medical Pelan sudah tentu ibabapa perlu mengeluarkan wang yang banyak bagi merawat anak kesayangan. Tambahan pula dari anak lahir hingga beliau berkerja adalah satu tempoh yang lama. Dan susah kita nak jamin yang kesihatan sentiasa terjamin.

Manfaat simpanan percuma juga diberikan dalam Pelan ini. Ianya melindungi ibubapa kepada tiga perkara iaitu Meninggal Dunia, Kecacatan Kekal atau 36 penyakit kritikal. Sekiranya berlaku kepada ibubapa maka Pelan ini menjadi percuma (Caruman menjadi percuma) dan segala manfaat yang ada dlm pelan akan diteruskan termasuk dana Education akan tersedia dalam tempoh masa tertentu.

Ada lagi manfaat lain dalam Pelan ini? Memang ada. Jika berminat untuk mengetahui tetang Pelan ini boleh hubungi saya.

zul_great_button_quotation
 
Mohd Zulkiffli Mohd Nur
Pakar Perunding Takaful
Great Eastern Takaful
019-3321710
 

Advertisement

About Zulkiffli Mohd Nur

Bermula dalam industri kewangan sejak tahun 2005. Merupakan Agensi Manager dan Usahawan di bidang Takaful. Blog ini berkongsi ilmu dan pengalaman, moga memberi manfaat kepada ramai.
This entry was posted in Artikel, Home, Info and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s